04 december 2008

Heidepad Bornem

Vandaag nog eens een plaatselijke wandelroute gedaan nu in de richting van Branst  
HEIDEPAD BORNEM
AFSTAND : 9km.
VERTREK : Cultureel Centrum Ter Dilft.
HERKENBAARHEID:
Blauwe palen met witte zeshoek en blauwe pijlen.

ROUTE:
Gemeentelijk wandelpad, Barelstraat, Bareldreef, Sint-Amandsesteenweg, Vierhoeken, Boskant tot woning nummer 42, Boskantkapel, ‘t Hoogste, Sint-Amandsesteenweg, Riddermoerstraat, Branstsedreef, Heuvelstraat, Brandheide, Kloosterstraat, eindpunt Cultureel Centrum Ter Dilft.

BEZIENSWAARDIGHEDEN LANGSHEEN DE ROUTE
CULTUREEL CENTRUM “TER DILFT” (Sint-AmandsesteenwegOfficieel geopend op 5Juni 1976 en trekpleister voor socio-culturele- en sportverenigingen. In het cultureel centrum zijn ondergebracht: schouwburg, polyvalente zaal, sportzaal, openbare bibliotheek en discotheek; academie voor muziek, woord en dans; tekenacademie; centrum basiseducatie Klein-Brabant; Rode Kruis en de Wereidwinkeh

 KINDERBOERDERIJ “BARELHOEVE” (Barelstraat)
Bestaande boerderij waar de gewone werkzaamheden van de landbouwer te midden van het vee kunnen bekeken en educatief begeleid worden. Zo is er melkvee, zijn er geiten, varkens, boerenpaarden, kleinvee, bijen, konijnen,... Vertrekpunt van het natuurleerpad naar het ‘Breeven.

NATUURRESERVAAT “DE ORCHIS” (Boskant)
Bloemrijk hooiland.

KAPEL “O.-L.-V.- ONBEVLEKT ONTVANGEN” (1866,) (Boskant

KAPEL “O.-L- V. - ONBEVLEKT ONTVANGEN” (1837)
(Brandheide)

SINT-BERNARDUSABDIJ (Kloosterstraat)
In 1603 door Pedro Coloma gesticht als H. Kruisklooster, dat onder meer door Engelse Dominikanen werd betrokken. Sedert 1835 in het bezit van de Cisterciënzers. Rijke bibliotheek en archief.

Toonzaal met kunstschatten van de abdij afkomstig van de vroegere Sint -Bernardusabdij van Hemiksem, waarvan de abdij van Bornem de voortzetting is.

 MOTTE “DEN DULFT” MET TORENPAVILJOEN (Kloosterstraat)Beschermd monument sinds 21 februari 1978.
De benaming “Den Dulft”is vermoedelijk afgeleid van de familie Van Der Delft, die in de l4de eeuw eigenaar van dit domein was.


Grotere kaart weergeven

19:47 Gepost door de wandelaartjes in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelen, bornem, cultureel centrum, heidepad, boskant, branst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.