06 oktober 2009

Geuldalwandelmarathon op en top natuur

 

Om 6.30 uur vertrokken de eerste bussen richting Hauset. Van hieruit begon de wandeling langs de Geul, richting Berg en Terblijt.
De Geuldalwandelmarathon is een wandeling door het dal van de Geul vanaf de bron in de omgeving van Eynatten tot bijna aan de monding in Berg en Terblijt.
De Geul is een riviertje,ontspringt in een kelder bij een boer in Eynatten.
De wandelaars van de hele marathon starten in Hausset, men zoekt het begin op van de Geul.
De Geul is mede de basis van het fraaie Geuldal,het kronkelend gedrag van het riviertje geeft, de Geuldalwandelmarathon veel verscheidenheid en de nodige bekoring.
Het is een genot voor de natuurliefhebbers en wandelaars om dit dal te doorkruisen
Dit gebied ook wel de Oostkantons geheten was vroeger Duits gebied en men merkt dit aan de bouwstijl in dit gebied.,ook de voertaal is hier Duits. Onderweg zijn enkele markante zaken te benoemen; de Hammerbrücke een spoorwegbrug., die de 2 dalen bij Hergenrath verbindt voor het treinverkeer,een indrukwekkend bouwwerk over het Geuldal, dat begin vorige eeuw is gebouwd.
De eerste rust is in het plaatsje Hergenrath. na de rust wandelen we door een  bos met aan een zijde de kabbelende Geul en aan de andere zijde een steile rotsformatie,door dit bos met smalle bospaadjes om even later door een weiland af te dalen met een mooi uitzicht over “La Calamine”. Voorbij de Sint Rochuskapel. Men steekt de drukke weg over en men komt in een natuurgebied langs de kronkelende Geul richting Moresnet .

Meer bekend is het gehucht « Eiksken » (Moresnet-Kapel) waar duizend pelgrims de Moeder Gods komen vereren,bewonderenswaardig is het nabij gelegen park met de beroemde kruisweg en de ontelbare boom- en bloemsoorten.In Moresnet wandelt men onder de langste (1.300 m) en hoogste (68 m) spoorweg-viadukt van België
Deze is uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog en verbindt Luik met Aken via deze spoorlijn
De wandeling gaat verder langs de Geul door weilanden en bospaden om de controle in Plombières te bereiken hier valt de Geul enkel meters omlaag ,onder de weg door en om aan de andere zijde rustig verder te stromen dit is een mooi zicht en te bewonderen als men enkele trappen bestijgt, zodat men dit waterschouwspel van uit de hoogte kan bezien. De naam Plombières ontleent zijn naam aan de vele zinkafgravingen, die hier in het verleden hebben plaats gevonden.
Het zinkviooltje vindt hier zijn oorsprong en treft men hier en daar langs de oevers van de Geul. Na de rust in Plombières vervolgt men de Geul door bossen en weilanden door Geuldal naar Sippenaeken , waar men na het passeren van de camping “ Moulin Vieux ” de grens oversteekt en Nederlands grondgebied komt. Men volgt nog steeds de Geul en bij de Heijmans groeve , wandelt men door weilanden en stegels langs de Volmolen in Epen.,de controle half weg is het Patronaatshuis in Epen.
(stegels zijn
vaste poortjes waardoorheen een slalom gemaakt moet worden)
Hier bestaat de mogelijkheid om voor de halve marathon Epen naar Berg en Terblijt te starten. Van hieruit gaat de tocht verder langs de Geul door weilanden die door stegels met elkaar in verbinding staan. Met een prachtig uitzicht op de plaatsen Epen en Mechelen, met hun zwart-witte vakwerkhuizen.
In Mechelen gaat we even door het dorp om via een smal voetpad de Geul weer op te zoeken.
In Parthij waar we de weilanden verlaten, volgt men de Geul naar hoeve de Bek, om vervolgens via Wittem, Gulpen te bereiken controle in een lokale herberg hier was het genieten van lekkere Limburgse vlaai met slagroom en koffie
Na Gulpen bereik bereiken we het gehucht Beertsenhoven en Wylre , waar men bij de mooie
  watermolen de Geul weer volgen,van hier door weilanden en het smalle voetpad langs de Geul, waar de “Gronselerput” in de Geul stroomt.
Zo bereiken we de voet van de Keutenberg van daaruit naar Schin op Geul, hier is de laatste controle
Het laatste stuk van deze wandeling gaat door het mooie Geuldal,rondom Valkenburg aan de Geul gaan we door Valkenburg om via de Bergse heide en een laatste klim het einde
Café zaal Rembrandt te bereiken waar we genoten van een trappist en een schnitzel met frieten

SV109206SV109169SV109248

 

 

 

 


De Geuldalwandelmarathon werd dit jaar onder goede weeromstandigheden gelopen, maar liefs 719 wandelaars namen deel aan deze wandelklassieker.
klik hier op voor fotoalbum

01 oktober 2009

Herfsttocht KWIK BORNEM 30-09-2009

Herfsttocht te Hingene deelgemeente van Bornem is een organisatie van wandelclub KWIK "Kunnen wandelen is kunst "Startplaats gemeenschapshuis Hingene 

Gewandeld werd er in 3 lussen,en in verschillende richtingen over een afstand van 18 km 
De eerste lus 6,7km, richting Eikerheide ,vertrek langs cafe D’OUDE POORT door het kasteelpark D'Ursel  Voorbij de oude post wat nu een taverne is,aan de overzijde het deelgemeentehuis van Hingene via enkele bospaden en landelijke wegen terug naar het gemeenschapshuis

De tweede lus van 6,2 km ging in de richting van nattenhaasdonk,hier volgt een stukje geschiedenis over het gebied
Uit de akte van Wenemaar (1100) leren wij dat Bornem op dat moment twee afhankelijkheden heeft: Havekesdunc (Nattenhaasdonk) en Hinken (Hingene). Havekesdunc is op dat ogenblik belangrijker dan Hingene.
Nattenhaasdonk heeft veel geleden onder herhaalde overstromingen. Daardoor ontstaat een vlucht naar hogergelegen plaatsen. Toch keren bewoners steeds terug naar de huizen in de omgeving van de kerk, naast het Nethof. Tijdens de godsdienstoorlogen wordt de kerk verwoest en het afbraakmateriaal wordt gebruikt voor de bouw van fort Sint-Margriet om de Rupelmonding te beschermen. De kerk wordt nogmaals herbouwd tussen 1603 en 1616. De grote overstroming van 1825, waarbij een groot deel van het Scheldeland onder water loopt, wordt fataal voor Havekesdunc. De bewoners zoeken hogerop, in Wintam, een betere plaats voor de bouw van een nieuwe kerk en starten met de bouwwerken op 20 mei 1828. Tabernakel en portieken worden gerecupereerd en herbruikt in de nieuwe kerk, gewijd aan de H.-Margaretha. De Pastoor Huveneersheuvel is de laatste getuige van de strijd tegen het water. In de nabijheid is het museum de "Havesdonkhoeve" ingericht.
De huveneersheuvel is de oude kerkheuvel op die plaats staat nu een kapel er staat ook een gedenkteken aan de boerenkrijg Pastoor Huveneers was algemeen aalmoezenier van de Brigands
De derde lus richting Bornem via de Notelaersdreef ,tot schelde op de schelde dijk zien we het jachtpaviljoen de “NOTELAER”
Wolfgang-Guillaume, derde hertog d'Ursel,liet dit opmerkelijke paviljoen aan de Scheldedijk bouwen. verder langs de kragewiel terug naar Hingene ,einde van de wandeling

voor foto's klik hier op

folders

    
folders 001

08:37 Gepost door de wandelaartjes in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kwik bornem, wandelen, hingene, herfsttocht, bornem |  Facebook |